CSSP News: Partners release videos on how to find help in Western Balkans and Turkey

Due to the spread of the COVID-19 virus worldwide and the measures imposed by national governments to contain the spread of the virus, CSSP partners have reported an increase in cases of domestic violence (consequently of intimate partner violence) and an increase in the number of calls to women’s helplines. Victims of violence are exposed to higher risks as they are forced to share the same residence with their perpetrators, and it is anticipated that the number of domestic violence cases will rise after the lockdown measures are lifted. Therefore, CSSP partners created videos to address also the needs of women in light of the COVID 19 global pandemic. Below you will find the videos created by the partners.

Albania

 

You Are Not Alone!

 

If you are experiencing violence of any form, here is where you can find help in Albania! AWEN and it’s 10 member organizations are here to support you!

 

TI NUK JE VETËM!

 

Nëse po përjeton dhunë të çfarëdo forme, ja ku mund të kërkosh ndihmë! AWEN dhe 10 organizatat anëtare janë këtu për të të mbështetur!

 

Bosnia and Herzegovina

 

Izlaz postoji!

 

http://unitedwomenbl.org/ 

 

Kosovo

 

If you are isolated you are not abandoned! – Nëse jeni të izoluara nuk jeni të braktisura!

 

In these days of isolation, when we are called most of the time to stay at home because we are safe there. It is the same home that for many is the source of an unsafe place to live.
The Women’s Wellness Center is an organization that aims to promote and empower responsible voices, in line with the values of a tolerant society, in respect of women rights and freedoms.
If during this period of isolation inside the home you are a victim of physical, psychological, sexual, economic or digital violence, do not hesitate to seek help and support.
If you also know someone in your area who is a victim of domestic violence, do not remain silent, but notify the authorities.
If you are isolated you are not abandoned!
-Denounce/report the case of domestic violence to the number: 0800 11 112 or to us +38344278 809


Në këto ditë izolimi kur bëhet thirrje më së shumti që të rrimë në shtëpi sepse aty jemi të sigurt, është po ajo shtëpi që për shumë kënd është vatra më e rrezikshme e jetesës.
Nëse gjatë kësaj periudhe izolimi brenda shtëpisë je një viktimë e dhunës fizike, psikologjike, seksuale, ekonomike apo dixhitale, mos hezito të kërkosh ndihmë dhe mbështetje .
Nëse gjithashtu njeh dikënd në rrethin tuaj që është viktime e dhunës në familje, mos hesht, por lajmroje në organet përgjegjëse.
Qendra per Mireqenien e Gruas është një organizate që ka për qëllim të promovojë dhe të fuqizojë zëra të përgjegjshëm, në përputhje me vlerat e një shoqërie gjithë pranuese dhe tolerante, në respektim të lirive e të drejtave të grave.
Nëse jeni të izoluara nuk jeni të braktisura!
Denonconi rastet e dhunës në familje në numrin: 0800 11 112 ose +38344278 809

 

Montenegro

 

Available services for women survivors of violence in Montenegro, during COVID-19

 

Within this video you can find information on both, HOW/WHEN and to WHOM women survivors of violence can report violence they are suffering and receive adequate help and support. Additionally, by watching this video you can see and hear what services are available for women survivors of violence. These services were and are available before, during and after pandemic times. All available services are free of charge, available every day per week, 24/7 hours and absolutely confidential and anonymous.

 

 

North Macedonia

 

Препознај и пријави брачно и интимно партнерско насилство

 

Силувањето во брак/ интимна партерска врска е форма на родово базирано насилство која постои, но за жал, е и најмалку препознаена, поради вкоренетите партијархални ставови дека жената е обврзана да биде сексуално достапна за партнерот секогаш кога тој ќе посака.

Никаква сексуална активност не смее да се случи без твоја согласност! Препознај го и пријави го сексуалното насилство!

 

Serbia

 

Znakovi nasilne veze – The signs of a violent relationship

 

Svi primeri navedeni u ovom filmu su znakovi nasilne veze.
Nasilje u porodici nije privatna stvar!
Rešenje postoji!
Pozovi SOS telefon za korak po korak do rešenja.

Nisi sama!

E-mail: sos24sata@gmail.com
Telefon: 0800 35 00 35 (radnim danim 14-18h)
Facebook: @SOSprotivnasilja

 

Turkey

 

Kadına yönelik şiddet karşısında yalnız değiliz! (Arapça altyazı)

 

Dünyada her gün 137 kadın eşi, partneri veya bir yakını tarafından öldürülüyor. Ev, birçok kadın ve çocuk için en tehlikeli yer. Şiddet uygulayanlar çoğu zaman kadınların en yakınındaki erkekler.
Peki, şiddete uğrayan bir kadın için ben ne yapabilirim?

 

Kadına yönelik şiddet karşısında yalnız değiliz! (Kürtçe altyazı)

 

Dünyada her gün 137 kadın eşi, partneri veya bir yakını tarafından öldürülüyor. Ev, birçok kadın ve çocuk için en tehlikeli yer. Şiddet uygulayanlar çoğu zaman kadınların en yakınındaki erkekler.
Peki, şiddete uğrayan bir kadın için ben ne yapabilirim?

CSSP Civil Society Strengthening PlatformGDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner